Lämmin tervehdys Kosovosta! 19.3.2016

Tammikuussa 2015 minulla oli etuoikeus lähteä Jalasjärven helluntaiseurakunnan ja Helsingin Lähetysseurakunnan kannattamana Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestön Fida Internationalin kautta lähetystyöhön Kosovoon. Tehtäväni on tukea paikallisia kirkkoja Albaniassa, Kosovossa ja Bosnia-Hertsegovinassa löytämään tehtävänsä vähäosaisten lasten ja heidän perheidensä tukemisessa. Painopiste työssä on romanilasten auttamisessa, sillä alueella asuu noin 200 000 romania. Romanit elävät köyhyyden ja toivottomuuden kierteessä. Työttömyys heidän parissaan on lähes 100%. Kummilapsityön tavoitteena on kylvää Jumalan Sanaa lasten sydämeen sekä tukea heitä ja heidän sisaruksiaan koulunkäynnissä. Yhteisöissä on myös tuettu useita romaninuoria jatkokoulutukseen, jopa yliopistoon saakka. Muita tärkeitä elementtejä työssä on lastensuojelu, lapsen oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan sekä ennaltaehkäisevä terveys- ja arvokasvatus.

Tärkeimmät tehtäväni on tukea seurakuntia työn suunnittelussa sekä kouluttaa mm. lapsen oikeuksista, lastensuojelusta ja erilaisista seurantatyökaluista. Tärkeä osuus on myös paikallisten tiimien rohkaisemisessa ja tukemisessa, sillä Balkan ei ole helppo alue. Alue on täynnä etnisiä jännitteitä. Poliittinen tilanne on epävakaa ja ilmapiiri on täynnä toivottomuutta. Hengellisesti maaperä on kovaa, mutta lapsityö kantaa hedelmää. Tuntuu, että kun työssä päästään askel eteenpäin, tulee aina jokin takapakki, ja mennään kaksi askelta taaksepäin. Tästä huolimatta olen saanut kokea olevani oikealla paikalla ja ennen kaikkea olen saanut kokea olevani Jumalan käytössä sillä paikalla, johon Hän on minut kutsunut.

Suurimmat onnistumiset kuluneen vuoden aikana on 250 uuden lapsen onnistunut valitseminen ohjelmaan ja suurimmalle osalle kummin löytyminen, sillä enää 35 lasta on omaa kummia vailla. Jos Sinulla on mahdollisuus ottaa oma kummilapsi, haastan Sinut mukaan! Lisätietoa löydät osoitteesta http://www.tulekummiksi.fi. Vaihtoehtoisesti voit olla minuun yhteydessä asiasta.

Muita voittoja ovat onnistuneet lastensuojelukoulutukset sekä seurakunnissa että seurakuntien ulkopuolella, jopa yliopistossa asti. Myös lapsityön koulutus helmikuussa oli onnistunut. Mukana oli useita yhteisöjen vapaaehtoisia vaikeilta muslimialueilta. Nämä henkilöt olivat kaikki ensimmäistä kertaa seurakunnassa. Jännitimme, että miten he reagoivat avoimen hengelliseen opetukseen, mutta lopulta juuri näiltä nuorilta saimme parhaan palautteen koulutuksesta! Joku oli myös nähnyt unen edellisenä yönä, jossa Jeesus kutsui häntä omakseen.

Nyt olen ollut sairaana viimeiset kuusi viikkoa jonkun viruksen kourissa. Tämänkin Jumala on kääntänyt voitoksi, sillä turkkilainen lääkäri, joka minua on hoitanut, kiinnostui niin kovasti työstämme, että halusi käydä romanikeskuksella tutustumassa. Tämän jälkeen hän ilmoitti alkavansa järjestää veloituksetta terveysvalistusta ja terveystarkastuksia naisille ja lapsille.

Lämmin kiitos, että olet työssä mukana! Työ on yhteinen ja Sinun esirukous- ja uhripanoksesi on merkittävämpi kuin uskotkaan.

Lähettinne lasten asialla,

Sina Urmas ()