Uutiskirje 30.09.2015

Hei rakkaat lähettäjäni! 30.9.2015

Lämpimät terveiset sateisesta Bosniasta!

Pitkän kesän jälkeen kaipasin vauhtia, ja sitä olen syyskuussa saanut kokea. Minulla on ollut ainoastaan kaksi vapaapäivää koko kuussa. Onneksi kesän jälkeen on energiaa, josta ammentaa. Kuukausi alkoi uuden esimieheni vierailulla ja kiertueella kaikissa kummikohteissa. Kosovossa iloitsimme uusista kummeista ja neuvottelimme vuodenvaihteen siirtymäaika-taulusta valtion tuesta pelkkään kummitukeen. Kaikki suomalaiset lähetit tulevat lähtemään pois Kosovosta tämän myötä, mahdollisesti myös minä. Saan omasta tulevaisuudestani tiedon ensi viikolla. Päätökset tehdään näinä päivinä. Pyytäisinkin esirukousta, että johtajat osaisivat tehdä oikeat päätökset.

Albaniassa vierailimme kolmessa eri yhteisössä. Teimme esimieheni kanssa työstä yhteisökehitystyön arviointia, sillä hän oli käynyt samoissa yhteisöissä silloin, kun työ siellä alkoi kymmenisen vuotta sitten. Hän oli kerrassaan hämmästynyt työn vaikutuksista: lähes kaikki yhteisön lapset kävivät koulua, vanhemmat olivat vaikuttuneita koulutuksen tärkeydestä, tyttöjen asema oli parantunut ja aikaiset lapsiavioliitot olivat vähentyneet, naiset ja miehet tekivät yhteisöä ja perhettä koskevia päätöksiä yhdessä, päihteiden käyttö oli vähentynyt. Kaiken huipuksi tapasimme paljon ihmisiä, jotka kertoivat löytäneensä henkilökohtaisen suhteen Vapahtajan kanssa. Olimme todella rohkaistuneita näistä vierailuista. Toivomme ja rukoilemme, että työ jatkuu kummikannatusten turvin yhtä tuloksekkaana vuodenvaihteen jälkeen.

Bosniassa vierailimme kolmessa eri kohteessa. Yhdessä kohteessa on isoja haasteita yhteisötasolla, vaikka lapsitasolla työtä on tehty hyvin. Nyt tarvitsemme osaamista ja viisautta suunnitella työn jatko yhdessä kumppanin kanssa hyvin. Teimme yhdessä kumppaniseurakuntien kanssa päätöksen kasvattaa kohteiden kummilapsimääriä yhteensä 85 lapsella. Perusasiat täällä ovat hyvin: kumppanit ovat motivoituneita ja erittäin päteviä.

Olen nyt viettänyt kaksi viikkoa Bosniassa kouluttaessa eri teemoista ja ollen mukana kaikissa toiminnoissa. Olen saanut mm. olla mukana kummilapsikerhossa, lasten lukupiirissä, hakemassa karannutta romanityttöä kotiin, alueellisessa lasten opetuslapseuttamis-koulutuksessa ja vapaaehtoisten koulutuksessa.

Ensi viikolla lähden Romaniaan kartoittamaan siellä olevaa romanityötä ja mahdollisuuksia aloittaa siellä kummitoimintaa. Lokakuussa on edessä myös Euroopan alueen lähettipäivät, jotka pidetään tänä vuonna Espanjassa. Siellä on mahdollisuus käsitellä Fidan tilannetta ja uutta organisaatiomallia, joka julkaistaan 8.10. Itse rukoilen kovasti, että uusi Fida voisi olla sellainen, joka palvelee haavoittuvassa asemassa olevia lapsia yhä paremmin ja tehokkaammin. Uudessa sukupolvessa on uusi toivo tälle Balkanin alueelle, jossa on paljon köyhyyttä ja toivottomuutta ja maaperä evankeliumille on kovaa ja seurakunnat ovat kovin lannistuneita.

Kuvassa iloitsen fiksuista romaninuorista Baltezissa Albaniassa.

Kiitosaiheet: Hyvä kiertue kummikohteissa ja hyvät tulokset työssä, motivoituneet ja pätevät kumppanit. Hyvä uusi esimies.

Rukousaiheet: Muutokset kummikohteissa, erityisesti uusien kummilasten ottaminen ohjelmaan Bosniassa, kaikille lapsille uusien kummien löytyminen, Romanian matka, lähettipäivät ja oma jatko Balkanilla.