Tervehdys Bosniasta! 4.11.2016

Tällä kertaa kirjoitan kuukausikirjettäni Bosnian Banja Lukassa. Kahden vuoden Balkanin pestini alkaa olla lopuillaan ja paluu Suomeen on 5.12. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää.

Lokakuu meni vauhdikkaasti. Lastensuojelu-koulutus meni todella hyvin. Kiitos paljon esirukouksista sen suhteen! Tällä alueella on tärkeää kouluttaa toimijoita lasten hyväksikäytön eri muodoista ja kaltoinkohteluun puuttumisesta.

Olin myös erittäin tyytyväinen Albanian matkaan. Vierailin vankiloissa, tapasin ihmiskaupan uhreja ja kummilapsia. Oli hienoa nähdä Vankilalähetyksen toimintaa läheltä. Minulle oli uutta, että vankiloissa istuu myös paljon melko köykäisin perustein tuomittuja ihmisiä. Oikeusjärjestelmä täällä ei välttämättä ole täysin oikeudenmukainen tai kehittynyt turvaamaan köyhien ihmisten oikeuksia. Vankiloissa on myös paljon naisia, jotka ovat ihmiskaupan tai kotiväkivallan uhreja. Oli koskettavaa kuulla heidän tarinoitaan. Myös kotona olevien lasten tarinat ovat surullisia. Tapasin 12-vuotiaan Lorenan, jonka äiti on hylännyt. Isä on sairas, joten Lorena hoitaa kotia yhdessä vanhemman vankilasta vapautuneen veljensä kanssa. Hän hoitaa puutarhaa, josta perhe saa vihanneksia syötäväksi. Hän siivoaa ja kokkaa ja kävelee noin tunnin matkan kouluun ja takaisin päivittäin. Kummin tuella hän on saanut koulukirjat, -tarvikkeet ja kuukausittaisen ruokapaketin. Paikallisseurakunta on lupautunut hoitamaan perheelle uudet patjat, vaatteita ja auttamaan siivoustöissä.

Viime viikonlopun vietin Espanjassa Fidan lähettipäivillä. Koolla oli noin 75 Euroopassa toimivaa lähettiä ja lähettilasta. Lähettipäivillä oli erityisen lämmin ilmapiiri. Rukoilimme ja ylistimme paljon. Paikka oli sama kuin viime vuonna, hotelli Galua La Mangassa Murciassa.

Espanjasta kurvasin tänne Bosniaan, jossa järjestämme Päivi Asikaisen kanssa koulutuksen kummikohteiden vapaaehtoisille. Työssä on mukana kymmeniä vapaaehtoisia joka paikkakunnalla, ja haluamme kouluttaa heitä mm. lapsen arvosta, lapsen kuuntelemisen tärkeydestä ja lapsen kehityksestä eri ikäkausina. Avasimme koulutuksen myös ulkopuolisille, ja tästä seurasi odottamatonta mediahuomiota ja ilmoittautumisten tulva. Koulutukseen on nyt ilmoittauttunut yli 70 henkilöä, eikä seurakuntaan mahdu enempää. Koulutukselle on siis selvästi tilausta. Pyydän esirukousta koulutuksen puolesta.

Marraskuun muita haasteita ovat Kairos-kurssi ja Toivon Kipinä –kampanja, jonka kautta pyrimme hankkimaan paljon kaivattuja kummeja lapsille. Kiitos, että muistat näitä rukouksin!

Kiitosaiheet: Hyvä lastensuojelukoulutus, Albanian matka ja lähettipäivät

Rukousaiheet: vapaaehtoisten koulutus, uusien kummien löytyminen, Kairos-kurssi

Urhea Lorena-tyttö

Euroopan Fida-lähettien kanssa Espanjassa