Tunnelmia Kosovosta 28.2.2015

Hei rakkaat lähettäjäni! Kirjoitan tätä viestiä sydän täynnä kiitollisuutta. On ollut viime päivinä erityinen olo siitä, että kuljen Hänen huolenpidossaan ja johdatuksessaan esirukousten kantamana. Olen siitä todella kiitollinen kaikille lähettäjilleni, sillä ilman rukouksia tätä työtä ei pysty tekemään.

Olen nyt ollut kentällä kuukauden ajan, josta ensimmäiset kaksi viikkoa vietin Kosovossa tutustuen maahan, seurakuntaan ja sen työhön. Etsin asuntoa, aloitin kielitunnit ja kävin alustavia suunnitteluneuvotteluja kummikohteiden kanssa. Sitten lähdin Bosniaan, jossa kiersin kaikki kummikohteet läpi tavaten kummilapsia. Pidin kummilapsille kyselytuokiot, joiden tarkoituksena oli selvittää kummilasten näkemys siihen, miten he kokevat kummilapsityön ja mitä he eniten siinä arvostavat. Tämän lisäksi koulutin kohteiden avainhenkilöitä käyttämään uutta kummilapsityön tietokantaa.

Bosniasta matkasin Montenegroon, jossa kaikki alueen työntekijät kokoontuivat yhteen nelipäiväiseen koulutusseminaariin, jossa mietimme yhdessä kohteiden tulevaisuutta sen jälkeen, kun valtion rahoitus alueella lakkaa. Vaikka tunnelma oli haikea, oli upeaa kuulla, miten kiitollisia ihmiset olivat vuosikausien yhteistyöstä ja miten motivoituneita pienet kumppaniseurakunnat ovat kantamaan vastuuta työstä jatkossa. Vaikka kehitysyhteistyö alueella vähenee, niin kummilapsityö laajenee. Kävimme läpi kasvusuunnitelmia, ja totesimme, että jos vain löydämme kummeja Suomesta, niin seurakunnat ovat tosi motivoituneita ja innostuneita auttamaan alueen heikoimpia ihmisryhmiä, eli lähinnä romanilapsia.

Palasimme seminaarista eilen, ja kiitollisena voin kertoa, että tänään pääsen muuttamaan omaan asuntoon. Aloin jo lannistua, kun mikään katsastamistani asunnoista ei oikein tuntunut kodilta, enkä kokenut sisäistä rauhaa ja lepoa niiden suhteen. Nyt olen kuitenkin löytänyt hyvän ja turvallisen kodin, ja se on iso kiitosaihe. Koti on melko tilava yhdelle ihmiselle, mutta ajatuksena on, että jossain vaiheessa ehkä jaan sen jonkun lähetin kanssa. Tällä hetkellä minulla on kivasti tilaa vieraille, eli tervetuloa käymään Kosovossa! Asunto on turvallisella asuinalueella riittävän lähellä seurakuntaa poissa kaupungin vilskeestä, ja se sijaitsee omakotitalon ylimmässä kerroksessa, mikä tarkoittaa, että sen pitäisi olla turvallinen. Siellä on ennen asunut Fidan lähettejä, jotka tiesivät suositella asuntoa. Täällä on tärkeää, että lämmitys toimii talvella. Talvet ovat kylmiä, ja on normaalia, että sisälämpötila on vain 10-15C. Minulle on tärkeää, että kodissa on lämmintä (noin 20C). Olen siis todella kiitollinen uudesta kodista, joka on paitsi lämmin ja turvallinen, myös kiva ja kodikas. Herra tosiaan antaa aina vain parasta omilleen. Tiedän, että moni on rukoillut asian puolesta. Kiitos paljon!

Maaliskuussa edessä on matka Albaniaan pitämään samat työpajat lapsille ja koulutukset paikallisille kuin Bosniassa. Lisäksi tavoitteena on viedä eteenpäin Kosovon kummilapsityön aloittamista. Tähän pyytäisin erityistä rukousta ja viisautta, sillä alku on se tärkein vaihe työssä. Tärkeää on myös, että pääsen asettumaan uuteen kotiin ja asuinalueeseen ja löydän paikkani seurakunnasta. Pyytäisin myös rukousta Kosovon poliittisen tilanteen puolesta, sillä täällä on ollut mielenosoituksia. Ihmiset ovat todella tyytymättömiä poliitikkoihin, ja lähtevät maasta sankoin joukoin. Seurakunnalla on iso haaste kylvää Jumalan rakkautta ja toivoa tämän toivottomuuden keskellä.

Kiitosaiheet: Oma asunto, joka ylitti kaikki odotukset, todella hyvät alkuvaiheet ja tunne siitä, että tulen viihtymään täällä hyvin.

Rukousaiheet: Albanian matka, uuden kummikohteen aloittaminen Kosovossa, paikan löytyminen paikallisessa seurakunnassa, Kosovon poliittinen tilanne

Ihanaa kevään odotusta!

Kuva1